26 de noi salvatori in Salvamontul din Romania

În perioada 20 februarie-9  martie 2017, la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont  Padina din Munţii Bucegi s-au desfăşurat cursurile Şcolii Naţionale Salvamont, nivelul  avansaţi şi sesiunea de iarnă a examenelor de atestare şi reatestare în profesia de salvator montan  organizate de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională şi, prin Legea 200/2004, singura instituţie abilitată pentru pregătirea, atestarea şi re-atestarea salvatorilor montani în România. Cursurile s-au desfăşurat  pe două etape de pregătire , în prima etapă , cea de începători, au fost înscriși 32 de candidați , iar la cea de-a doua etapă, de avansaţi , au fost înscrişi 26 de candidaţi din partea structurilor Salvamont din   Argeș, Bihor, Buşteni, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Maramureş, Sibiu, Neamţ,  Vâlcea,  Vrancea, Vlădeasa-Cluj şi Zărneşti. La finalul cursurilor, după sesiunea de examinări , 26 de candidaţi  au obţinut atestatul de salvator montan , restul  participanţilor , absolvind  cursul,  au primit dreptul de a continua şi următoarele nivele de pregătire. 

De asemenea, într-o sesiune specială de verificare un număr de 11 salvatori au fost reatestaţi, primind dreptul de a profesa în continuare  ca salvatori montani , aceasta reatestare fiind obligatorie la fiecare trei ani. Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire judeţean al echipei din care face parte şi 360 de ore, în patru sesiuni de câte zece zile, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “începător” şi “avansat”. După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de şcolarizare şi atestare un număr de 25-30 de salvatori montani. Conform cadrului legislativ naţional, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate şi a celor dispărute în zona montană.

Şcoala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate a nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu şi la recomandările celor doua mari foruri internaţionale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internaţional de salvare Alpină şi FIPS – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este membră.

Acest lucru a atras atenţia şi unor structuri de salvare din alte ţari care au solicitat pregătirea de salvatori sau instructori  în cadrul Şcolii Naţionale Salvamont .

In anul 2016 salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.887  acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 6.692 de persoane.

Dintre aceste acţiuni un număr de  2.197 de intervenţii au avut loc pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 3.690 acţiuni înregistrându-se în zona alpină, 1.670 de cazuri fiind predate serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, terestre sau aero, pentru transport către unităţile medicale specializate.

De asemenea, în decursul anului 2016, au fost realizate peste 43.200 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.

În perioada de referinţă prin Dispeceratul Naţional Salvamont au fost primite, direct sau prin SNAU 112,  şi redirecţionate către echipele salvamont din ţară un număr de 2.617  apeluri de urgenţă şi un număr de 4.766 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

În cadrul celor 38 de structuri Salvamont din România, singurele abilitate legislativ să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de peste 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care circa 230 sunt salvatori montani angajaţi.

Preşedinte,   prof. Sabin Cornoiu


Distribuie

Salvamont Romania Facebook oficial/romania.salvamont

Salvamont Romania Youtube oficial Salvamont Romania


Salvamont Romania in imagini Salvamont Romania Flickr oficial

Contact