Acreditari structuri Salvamont Romania

In dorinta asigurarii de servicii de salvare si de prevenire a accidentelor montane la cel mai bun nivel, in Romania, incepand cu anul 2016 a fost implementat un sistem de verificare si acreditare a structurilor salvamont.

Procesul de evaluare urmareste verificarea modului de organizare, structura functionala, resursele umane, materiale si financiare ale serviciilor Salvamont si este derulat de o comisie formata din reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani, Consiliului National al Serviciilor Publice Salvamont si ai Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

In urma diverselor etape de evaluare, certificare si brevetare structurile salvamont din Romania primesc, dupa intrunirea cerintelor necesare, urmatoarele certificate si acreditari:

  1. Certificat de acreditare al Serviciului Public Salvamont privind desfasurarea de activitati de prevenire a accidentelor montane si de salvare in munti.
  2. Certificat de atestare a capacitatii operative de interventie a formatiei Salvamont din cadrul Serviciului Public Salvamont.
  3. Certificat privind capacitatea operativa de interventie cu echipaj canin pentru cautarea-salvarea in avalansa.
  4. Certificat de acreditare a structurilor Salvamont ca furnizori de formare profesionala in ocupatia de salvator montan.

Dupa prima etapa de evaluare a documentatiilor depuse si de verificare in teren a structurilor salvamont, peste doua treimi dintre serviciile salvamont din Romania au fost acreditate privind desfasurarea de activitati de prevenire a accidentelor montane si de salvare in munti, iar formatiile Salvamont din cadrul acestora fiind atestate din punct de vedere al capacitatii de interventie.

De asemenea, structurile Salvamont din Arges, Alba, Gorj, Mures, Neamț, Caras si Bacau au fost primele certificate privind capacitatea operativa de interventie cu echipaj canin pentru cautarea-salvarea in avalansa, iar cele din Bihor, Gorj, Neamt, Mures, Sibiu, Harghita si Arges acreditate ca furnizori de formare profesionala pentru stagiul de aspirant la profesia de salvator montan.