Alimentatia si hidratarea

Alimentatia si hidratarea
  • Cantitatea de alimente se va calcula in functie de lungimea si de dificultatea traseului. Sunt de preferat alimentele care nu se deterioreaza la temperaturi ridicate, cu un continut redus de sare (pentru a nu provoca sete).
  • Hrana consumata pe munte intr-o tura de o zi trebuie gandita in contextul mesei de dimineata. Ideal ar fi ca micul dejun sa asigure necesarul de energie pentru prima parte a zilei, fara insa se se creeze o senzatie de incarcare si satietate. Este contraindicat ca imediat dupa masa sa se plece in drumetii, pe zone care necesita efort sustinut.
  • Masa principala pe munte se va consuma, de preferinta, dupa terminarea unui efort sustinut (dar nu chiar imediat), iar in timpul efortului se vor consuma alimente hiperenergetice (batoane energetice, ciocolata, fructe confiate, smochine, curmale, etc).
  • Cantitatea de lichid se va calcula in functie de necesarul fiecaruia si temperatura ambientala, la care se va adauga o rezerva, dar nu mai putin de 2 L.
  • Se vor evita bauturile alcoolice si cele carbogazoase. Hidratati-va corespunzator si iarna chiar daca temperatura de afara este scazuta. Prin transpiratia rezultata in urma faptului ca in astfel de perioade imbracamintea este groasa, se pierde o cantitate importanta de lichide care trebuie inlocuita.
  • Pe perioada sezonului rece, este preferabil de inlocuit, macar o parte din lichidele de hidratare, cu bauturi calde, pastrate in termos. Trebuie luat in considerare faptul, ca pentru hidratarea cu apa rezultata din topirea zapezii, este necesar un aport suplimentar de saruri minerale, deoarece in acest caz ele lipsesc.
  • Informati-va asupra surselor de apa de pe traseu (izvoare, cabane).

Trebuie luat in considerare faptul ca intr-o drumetie de lunga durata, care implica un efort sustinut, lipsa unei hidratari corespunzatoare poate avea efecte mult mai dramatice decat hrana insuficienta.