Parteneriat Vodafone Romania

Vodafone Romania s-a alaturat activitatii de salvare a Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din tara noastra inca din 2004. Printre primele proiecte in care Vodafone impreuna cu Fundatia Vodafone Romania s-au implicat au fost infiintarea Dispeceratului National Salvamont si realizarea aplicatiei "Salvamont", esentiale pentru operatiunele de salvare montana. In prezent, dispeceratul primeste peste 12.000 de apeluri anual, dintre care peste 6.000 sunt despre victime ale unor accidente montane si este necesara interventia echipelor Salvamont. Iar peste 100.000 de romani au instalata aplicatia Salvamont, care este un ghid complet de informare si orientare montana, dar ofera, in acelasi timp, si optiunea SOS, prin care utilizatorii au la dispozitie un serviciu de localizare a pozitiei telefonului prin care dispeceratul poate fi notificat in timp real despre coordonatele acestora.

Incepand cu anul 2019, finantarea Dispeceratului National Salvamont a fost preluata de Fundatia Vodafone Romania, iar Vodafone a devenit "partener de tehnologie, implicandu-se, mai ales, in proiecte ce folosesc tehnologia in activitatea de salvare montana. Iar una dintre cele mai recente colaborari a fost dotarea Asociatiei cu echipamente de localizare a persoanelor surprinse de avalansa. Sistemul RECCO este format dintr-un dispozitiv de localizare utilizat de salvamontisti si placute reflectoare pe care turistii le pot purta in echipamente si cu ajutorul carora pot fi gasiti.

In cei aproape 18 ani de colaborare, fonduri au fost directionate si catre achizitia de echipamente de protectie, targi de salvare montana, telefoane mobile pentru toate formatiile, bazele, posturile si dispeceratele Salvamont din tara si finantarea cheltuielilor de voce si date pentru toti acestia. Tot prin acest parteneriat a fost finantat si proiectul "Un echipament pentru fiecare salvator montan" prin care se asigura echipament gratuit sau subventionat pentru echipa Salvamont. Printre alte activitati sustinute de Vodafone se numara actiunile de refacere a traseelor si marcajelor turistice, achizitionarea de echipamente GPS pentru realizarea track-urilor pentru traseele montane si editarea de materiale informativ-educative pentru turisti.

Sprijinul acordat de Vodafone Romania si Fundatia Vodafone Romania a insemnat nu doar asigurarea resurselor financiarele si materiale pentru activitatea de salvare montana, ci si o importanta oportunitate de pregatire profesionala continua a echipei si dezvoltarea organizationala a unitatilor Salvamont din intreaga tara. Compania a sustinut constructia poligonului de antrenament pentru salvarea victimelor din instalatiile de transport pe cablu, finalizarea lucrarilor si dotarea Centrului National de Pregatire Salvamont Padina, precum si training-uri pentru salvarea cu elicopterul. De asemenea, au fost alocate fonduri pentru echipamente folosite ca material didactic pentru Scoala Nationala Salvamont pentru interventii terestre, aero sau in caz de avalansa. Manualul Salvatorului Montan a fost si el editat cu suportul Vodafone.