Primaria Bran - Salvamont


Dupa anii 1960 in Muntii Bucegi a inceput sa creasca numarul de turisti romani si straini, acestia tranzitand zone tot mai mari.
Ca o necesitate , se punea problema de a marca trasee si a ajuta pe cei care se rataceau sau aveau nevoie de ingrijiri medicale si vanatorii din zona Bran au incercat sa puna bazele primei formatii Salvamont.
Astfel ,cu aparitia Ordinului de Ministrii 140 din anul 1969 ,au fost cateva formatii nominalizate, printre care si formatia Salvamont Bran.
Primul sef de formatie a fost Dl. invatator si vanator pasionat Ioan Bos, ajutat de colegii: Ioan Cotinghi, Martoiu Gheorghe, Mircea Cotinghi, Pandrea, urmati mai apoi si de alti vanatori si voluntari.
Cu mari eforturi au inceput sa amenajeze si marcheze trasee, de asemenea au inceput achizitionarea echipamentelor necesare.In urmatorii ani la conducerea formatiei a venit Dl. Boboc Florin, care a avut o contributie insemnata la dezvoltarea si construirea de trasee si baze salvamont.
In prezent Salvamont Bran actioneaza pe partea N-V a Muntilor Bucegi, avand o suprafata de aprox. 200 Km², insumand 18 trasee montane, partii de schi si 5 baze salvamont, dupa cum urmeaza: cabana Zanoaga, cabana Ciubotea, cabana Salvamont de la Vf. Omu si refugiile din Tiganesti si Batrana.
Seful actual al formatiei este Maluselu Sorin, iar angajatii sunt: Babes Cristinel, Folosea Dorin, Harda Gheorghe si Ludu Dan , iar printre voluntari ii gasim pe Maluselu Florin, Clinciu Razvan, Clinciu Costel, Petrisor Mihai, Buta Bogdan, Muscoiu Gheorghe, Voicu Vlad, Maluselu Marian, Manjina Mihai, Bos Alexandru si Voinescu Nicolae.
Datorita avantului turistic tot mai mare din zona Bran – Moieciu-Fundata , unde actioneaza formatia Salvamont Bran, echipa are un rol foarte important in pregatirea si intretinerea traseelor montane, precum si in prevenirea si acordarea primului ajutor calificat.
Pe parcursul anilor formatia Salvamont Bran a participat la numeroase concursuri si intraceri sportive, unde a obtinut rezultate foarte bune.