Serviciul Public Judetean Salvamont Suceava


După cum reiese din harta dispunerii în teritoriu a echipelor Salvamont, suprafaţa în care activează Serviciul Public Salvamont Suceava cuprinde întreg teritoriul judeţului, cu excepţia zonelor administrative Vatra Dornei, Gura Humorului şi Dorna Arini. Serviciul Public Salvamont Suceava acționează în Obcinile Bucovinei, Munţii Suhard, partea aferentă judeţului Suceava a Munţilor Călimani, Munţii Stânişoarei, masivul Rarău, versantul estic al masivului Giumalău, pe pârtiile de la Cârlibaba, deci în aproximativ 90% din zona montană a judeţului.
Activitatea Serviciului Public Salvamont Suceava se desfăşoară cu preponderenţă în masivul Rarău, cel mai important obiectiv în turismul montan al judeţului, întrucât acesta prezintă trei căi de acces rutier şi oferă posibilităţi foarte diverse pentru practicarea unei mari varietăţi de sporturi şi a altor tipuri de activităţi turistice pe trasee de cicloturism, trekking, turism ecvestru, turism pastoral, domenii de activitate speologică, tabere organizate de ONG-uri şi diverse asociaţii, trasee de schi touring, freeride, offroad, căţărare pe gheaţă, alpinism şi escaladă sportivă, parapantă. În masivul Rarău există trei obiec tive religioase frecventate de turişti de toate categoriile de vârstă, din toate mediile sociale, majoritatea neechipaţi corespunzător, care de foarte multe ori au generat incidente ce au necesitat intervenţii în condiţii din cele mai dificile.
Serviciul Public Salvamont Suceava a marcat şi întreţine un număr de 45 trasee turistice în masivele montane din județ.
Serviciul Public Salvamont a participat la organizarea evenimentului RarăuClimbig Open, unde s-a reuşit amenajarea a peste 150 de trasee de escaladă, echipate la cele mai înalte standarde internaţionale, cu materiale de cea mai bună calitate. Activităţile în care Serviciul Public Salvamont Suceava a fost o parte activă sunt incluse în atribuţiile de serviciu ale salvatorilor montani, dar o mare parte nu se înscriu în fişa postului. Colectivul bine închegat, bine pregătit şi cu experienţă în diverse domenii de activitate outdoor (conform anexei 2) şi-a arătat devotamentul şi pasiunea implicându-se fără pretenţii financiare şi din spirit de echipă în acţiunile extra curriculare.
Echipa Serviciului Public Salvamont Suceava este o formaţie bine închegată, omogenă, compusă din oameni foarte bine pregătiţi, dedicaţi meseriei lor. Atât membrii echipei cât şi colaboratorii, majoritatea atestaţi, sunt oameni cu experienţă în activităţi outdoor și cu rezultate remarcabile.