Primaria Zarnesti - Salvamont


Prima formaţie Salvamont Zărneşti sa înfinţat în anul 1969 odată cu organizarea primelor echipe nominalizate din cele 7 judeţe din România. Primul şef de formaţie a fost cunoscutul alpinist Traian Flucuş . Din prima echipa au facut parte Garner Valentin (Butzi) , Bănut Neculae , Teleanu Ion , dr. Deac Octavian .
În ani următori s-au alăturat acestora Cotinghiu Gheorghe ,Jinga Nicolae ,Coltea Nicolae ,Frati Silaghi, Bulmez Nicolae .
Din anul 1976 formaţia Salvamont Zărneşti avea sa fie completată cu alpinişti de performanţă de la Asociaţia Sportivă Torpedo Zărneşti : Cojanu Ioan , Pivodă Ioan , Pivodă Neculae. Ca orice început şi activitatea de salvare montană a cunoscut un mers lent din cauza lipsurilor din dotare, echipamentul specific, lipsa cunoaşteri tehnicilor de salvare cât şi a pregătiri viitorilor salvamontişti care erau angajaţi la doua intreprinderi din Zărneşti .
Salvamontisti zărneşteni au participat din primi ani la Şcolile Nationale Salvamont,
Seminarii Naţionale de Salvamont, de asemeni si la Raliele Salvamont .
Din anul 1984 a preluat conducerea formaţiei Salvamont cunoscutul alpinist cu mare experienţă Cojoanu Ioan, asfel la echipa în afară de fratii Pivodă s-au alăturat alţi alipinişti : Cojanu Benone , Garoiu Gheorghe , Cotinghiu Ştefan , Gârniţă Ioan , Manolaghe Ionel , Prahoveanu Gheorghe , Ilea Ioan ,Runceanu Aurel şi altii.
Având un suflu nou prin aceasta generaţie, actiunile de salvare se desfăşurau mai organizat asfel că echipa a cunoscut un progres prin calitatea cunoştinţelor pe care le dobândise din practicarea alpinismului cât şi cunoaşterea zonelor pe care le deserveam din masiv, iar întregirea cunostintelor s-a datorat participării la cursurile şcolilor de Salvamont şi participarea la Raliele Salvamont .
O realizare importanta a fost construirea cabanei Salvamont Curmatura între ani 1985 -1987 . În urma alegerilor din luna februarie a anului 1995 la conducerea formaţiei a fost ales Pivoda Ioan, ajutat de fratele său geamăn Nicu Pivodă, asfel s-a trecut din nou la reorganizarea echipei . În primavara aceluiaş an ne-am înscrie oficial în A.N.S.M.R. constituindu-ne in filiala A.N.S.M.R. Zărneşti, iar la începutul anului 1998 am înfinţat Serviciu Public Salvamont Zărneşti cu 7 angajaţi pe parcurs .
Echipa avea să fie formată din salvamontişti tineri, Clinciu Claudiu, Clinciu Robert , Jinga Nicusor , Prodan Cristinel, Voiculaş Laurentiu , Găinariu Nicolae si Spârchez Nicolae, s-a reuşit şcolarizarea tuturor membrilor noi veniţi în echipă, iar apoi participarea la raliele Naţionale Salvamont , echipa cunoscand o ascendenţă prin câştigarea ralielor din Cheile Bicazelor 4 ani consecutive şi câstigarea raliului de iarna de la Predeal 1997 .
La începutul anilor 2000 nume noi aveau să se alăture formaţiei: Lolu Ciprian , Perşoiu Florin, Gîrniţă C-tin, Adam Arpad , Briotă Sebastian , Frîncu Dorin .
Din anul 2008 generaţia tânără nu a lipsit să apara completând asfel echipa cu nou suflu prin tinerii : Pivodă Cristian , Ciorbă Octavian , Piroşcă Nicuşor , Plumbotă Ionel , Nenu Iulian, Banu Mihai .
Salvamont Zărneşti a organizat în Cheile Prăpăstiile Zărneştiului 30 de ani Salvamont în anul 1999 şi în anul 2009 , 40 de ani de activitate . La aceste adiţii am invitat salvatori montani veterani din ţară, dar şi alpinisti veterani . Organizarea acestor editii s-a făcut în prezenţa invitaţilor şi a publicului participant, la aceste menifestări fiind efectuate exercitii de salvare montana din perete, de pe tiroliană si salvarii din abrupt cu ajutorul elicopterului . Toate aceste acţiuni au fost o reuşită a salvamontului zărneştean, care în cei 45 de ani de activitate şi-a pus amprenta pe calitatea muncii depuse, a rezolvării celor mai dificile acţiuni de salvare montana din România, asfel putem spune că la acest an jubiliar salvamontul zărneştean datorită tuturor salvamontiştilor, alpiniştilor a ajuns de multe ori la calificativul excelent .
Mulţumim tuturor factorilor de decizie care au crezut în potenţialul formaţiei noastre şi au pus umărul la susţinerea Salvamontului, mulţumim totodată membrilor care au participat de-a lungul anilor la activitatea de salvare Montana .