Serviciul Public Judetean Salvamont Maramures


Prima echipa Salvamont a fost constituita la finele anului 1969 de catre domnul dr. Ludovic GYORFFY, avand urmatoarea componenta :
Dr. Ioan KOVACS
Vasile FABIAN
Dan ALBOIU
Traian GALES
Alexandru COSTIN
Arpad SCHEIP
Zoltan BENEDEK

Dincolo de repere istorice nu putem vorbi despre salvarea montana in muntii din Maramures fara a aminti cateva personalitati care au marcat evolutia activitatii catre performantele de astazi. In acest sens dorim sa va prezentam, la ceas aniversar, gandurile seniorilor nostri :

Dr. Ludovic GYORFFY, a.k.a. LAJOS BACI, membru al grupului de initiativa al HCM 160/1969, autorul primei carti de specialitate « SALVARE IN MUNTI Notiuni de prevenire, primul ajutor si transportul accidentatilor si bolnavilor in munti » 1977.
« Este deosebit de imbucurator faptul ca SALVAMONT a ajuns la un nivel de pregatire comparabil cu cel din tari cu lunga traditie ca si Austria, Italia, Germania, deci munca noastra nu a fost in zadar, ceea ce ma umple de bucurie.
Ma multumeste in mod deosebit pregatirea profesionala a membrilor Salvamont si tot odata dotarea tehnico-materiala (utilizare elicopter, dotarea cu masini de teren) a echipelor . Pe vremea noastra multe din dotarile, evident de banale azi, erau vise frumoase.

Ma bucur ca la varsta mea am apucat sa traiesc aceasta performanta a SALVAMONTULUI ROMANESC.

Cornel PARVULESCU, a.k.a. COCHE, membru Salvamont din 1972, conducator al Centrului Salvamont Baia Mare pana in 1986, actual membru activ al Canadian Ski Patrol.
« Pentru mine SALVAMONT a fost si este o pasiune arzatoare, dorinta de fi din ce in ce mai buni, mai bine pregatiti, mai profesionisti.
In viata poti uita multe din momentele trecute dar nu vei uita niciodata soarele care rasare sau apune pe crestele muntilor, nu poti uita privirea celui aflat in dificultate in munti atunci cand vede uniforma rosie a salvamontistului venit sa-l ajute, nu poti uita mana intinsa de colegul tau atunci cand erai epuizat de efort, nu poti uita satisfactia care iti umple sufletul cand ai salvat o viata.
De-a lungul anilor Salvamont Baia Mare a mai fost condus de Alexandru JOLTVINSCHI, a.k.a. SURA si Mihai MOISEI, a.k.a. MISI.
Anul 1996 marcheaza infiintarea Asociatiei Salvatorilor Montani Baia Mare, asociatie profesionala non-profit, structura care asigura activitatile de salvare montana. Presedintii ASM Baia Mare au fost : Petru LUPSE, a.k.a. TITEL (1996/2005), Vasile RUSKAL, a.k.a. KUBI (2005/2014) si Ioan REMETEAN, a.k.a. JANCSI (2014/ …).

Este important de mentionat ca salvatorii montani din Maramures sunt VOLUNTARI, cu o singura exceptie.
Spiritul de echipa, dragostea de munte, dorinta de a ajuta persoanele aflate in dificultate in zona montana ne face puternici si uniti.
Generatiile de salvamontisti din anii 1970 si 1980 actioneaza in zona montana cot la cot cu tinerii de azi combinand experienta cu entuziasmul in beneficiul lucrului bine facut.