Serviciul Public Judetean Salvamont Salvaspeo Cluj


Serviciul Public Judetean “SALVAMONT” a fost infiintat ca serviciu cu personalitate juridica, in subordinea Consiliului Judetean Cluj, in anul 2003, urmare a H G R 77 / 2003, avand ca obiect de activitate coordonarea activitatii de prevenire a accidentelor montane, patrulare preventiva si de salvare a persoanelor accidentate si a bolnavilor, in zona montana de pe raza administrativ-teritoriala a judetului Cluj.
Permanenta se efectueaza la Bazele salvamont din Cheile Turzii (vara), Baisoara (iarna), Belis (tot anul), iar pe durata functionarii teleschiului, la partia din Feleac.

Obiectivele principale ale Salvamontului sunt :
- prevenirea producerii accidentelor turistice in munti
- salvarea celor accidentati sau aflati in pericol in zonele montane
Pentru indeplinirea scopurilor si obiectivelor Serviciul Public Judetean “SALVAMONT” desfasoara o serie de activitati specifice, dintre care:
* asigurarea permanentei in zonele cu flux ridicat de turisti si cu potential mare de producere a accidentelor montane : Cheile Turzii, statiunea Baisoara, statiunea Fantanele
* patrularea preventiva
* cautarea persoanelor ratacite sau disparuti
* acordarea primului ajutor
* transportul accidentatilor sau bolnavilor pana la cel mai apropiat punct de prim ajutor.
In prezent serviciul este alcatuit din opt salvatori calificati angajati si un numar de 15 voluntari dintre care cinci atestati iar pentru atingerea obiectivelor, membrii echipajelor salvamont trebuie sa intruneasca o serie de criterii si calitati, cum ar fi :
O buna pregatire profesionala, fizica si medicala, parcurgerea un stagiu de aspirantura de minimum un an, selectia salvamontistilor se face in functie de nivelul de cunostinte si aptitudini din diferite domenii cum ar fi schiul, alpinism, speologie, orientare turistica, geografie, medicina etc., devenind apoi voluntari in cadrul Salvamont. Pe parcursul acestor etape, participa la stagii de pregatire la nivel judetean, cursuri medicale sustinute de medicul formatiei, iar pentru obtinerea atestatului de salvator montan profesionist sunt obligati sa absolve Scolile Nationale Salvamont – vara si iarna – apoi sa sustina examenul de atestat.
O dotare corespunzatoare conform baremurilor stabilite in HGR 77/2003, in buna masura realizata. Exista trei baze, la Fantanele, Cheile Turzii, Baisora, doua autoutilitare care deservesc serviciul, echipament de transport a accidentatilor, doua targi performante, omologate pe plan international, dotate cu roti si doua targi pentru iarna. In buna masura avem si echipamentul de salvare in zona de abrupt : corzi, blocatoare, role scripeti, carabiniere,etc.

Realizari:
Pe parcursul anilor Serviciul Public Judetean “SALVAMONT” a reportat numeroase succese atat profesionale cat si de natura competitiva implicandu-se totodata si in activitati sportive si de explorare.
SPJ Salvamont Cluj a participat la organizarea unor evenimente sportive, cum ar fi: Serbarile Zapezii – Baisoara, Cupa Ata – Cheile Turzii, Concursuri Saptamanale de Schii pentru copii sub 14 ani, Concurs de Telemark (Cupa Asociatiei Sportive Gebefugi)( primul din Romania), Memorialul Mishi Salma. Salvatorii montani Torok Ioan si Nagy Adorjan au participat la Campionatul National de Schi de Tura, clasandu-se in primii trei, iar ToroK a reusit ascensiuni de referinta in Alpi. In perioada august – septembrie 2009, membrii ai SPJ Salvamont Cluj au organizat si participat in Chile la o sesiune de antrenamente si competitii cu doi sportivi din Lotul National de Ski Alpin(unul din sportivi fiind aspirant al formatiei SPJ Salvamont Cluj). In martie 2009 o echipa a SPJ Salvamont Cluj a participat pentru prima oara la o competitie internationala, dedicata echipelor salvamont, in Zakopane, Polonia, competitie unde participantii clujeni s-au clasat in primii 15 din 130 de participanti(Inplinirea a 100 de ani de salvare montana in Tatra).
Au fost organizate demonstratii, atat iarna la Baisoara, cat si vara in Cheile Turzii, a fost acordata asistenta tehnica si organizatorica pentru concursuri de alpinsm si schi si pentru Serbarile Zapezii. Formatia salvamont a participat la toate actiunile de ecologizare din Rezervatia Cheile Turzii.