Primaria Rasnov - Salvamont


Salvamontul Râșnov este înființat în anul 1972 de către Gardner Butzi. În componența echipei inițiale se numărau: Oțelea Ion, Brătulescu Ion, Mihui Ion, Samoilă Ion. În scurta lor perioadă de activitate au fost marcate, cu ajutorul unor voluntari, traseele principale de intrare în Bucegi dinspre partea nordică, cu plecare din Râșnov. Datorită unor neînțelegeri între membrii și conducerea de atunci a Salvamontului, aceasta inimoasă echipă își încheie activitatea după scurt timp.
Timp de 10 ani zona Râșnovului a fost acoperită de către echipele de Salvamont din Bran și Brașov.
În 1982 se reînființează Salvamontul Râșnov, cu ajutorul unor entuziaști provenind dintre alpiniști și schiori ai cluburilor Dinamo Brașov și Torpedo Zărnești. Echipa era formată din: Sfetea Ion, Proca Dan, Schnabel Kurthans, Truetsch Rolf, Nagy Wolfgang, Nemeș Ioan, Zdrăilă Nicolae, Bruss Hans, Bruss Hermann, Sfetea Gheorghe, Mihui Ion, Nimăt Constantin, Brenghie Vasile, Schnabel Gerhard, Zikeli Edgar, Jinga Gheorghe. Membrii de onoare au fost cabanierii Petric Gheorghe la Mălăiești și Bordea Gheorghe la Cabana Diham. Echipa își începe activitatea de salvare și prevenire a accidentelor montane prin patrulare și asigurarea permanenței în zona de acțiune a formației, prin marcarea, repararea traseelor montane, construirea de podețe peste râuri și montarea de elemente de siguranță în zonele expuse din abrupturile din zonă, precum și întreținerea potecilor turistice.
În 1986 începe construcția unui refugiu și punct sanitar în Valea Mălăiești, acesta fiind absolut necesar, datorită fluxului crescând al turiștilor, mulți dintre aceștia necesitând adăpostire.
Construcția refugiului a fost extinsă, după ce, în 1998, Cabana Mălăiești a fost distrusă complet de un incendiu. Această cabană de suflet a râșnovenilor, a fost construită în 1924 de către Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor, SKV secțiunea Brașov, asociație care a stat la baza activității de salvare montană în Carpați, încă din 1880.
Refugiul a fost reabilitat și modernizat în perioada 2011-2013 prin intermediul unui proiect de finanțare prin fonduri guverna-mentale, derulat prin Consiliul Județean Brașov.
Până în 1997 Echipa Salva-mont Râșnov a fost condusă de către Sfetea Ion, fiind preluată apoi de către Truetsch Rolf și Rășină Marius.
Menționăm că activitatea acestei echipe s-a desfășurat până în 1998 sub formă de voluntariat, iar în continuare, sub forma unui Serviciu Public Salvamont Râșnov, cu 6 membri angajați pe lângă Primăria Râșnov.
În 1985, pe lângă echipa de bază se înființează o formație de tineret "Amicii Salvamont", condusă inițial de prof. Bârsan Dan și preluată mai târziu de Rășină Marius. Aceasta echipa de tineret îi avea în componență pe: Scurtu Nicușor, Nan Gabriel, Comănelea Nicolae, Proca Cătălin, Ilie Ciprian, Adămuță Ion, Olteanu Gabriel, Tocanie Răzvan, Zalman Ion, Moise Marius și alții. Aceștia au fost recrutați în continuare în echipa principală Salvamont, achitându-și cu succes obligațiile până în 2007.
Echipa Salvamont a participat în toată această perioadă, pe lângă activitatea de bază, la Raliurile Salvamont Naționale, ocupând de fiecare dată locuri fruntașe, dovedind astfel o pregătirea profesională superioară.
Deasemenea amintim organizarea de către Salvamont Râșnov a Cupei de Schi Mălăiești, începând cu anul 1982 până în 2007, timp de 25 de ediții (singura întrerupere fiind în 1988, cand a ars cabana), continuând din 2008 cu competiția "Cupa OS". Fiind o competiție deschisă, toate edițiile s-au bucurat de o participare entuziastă și numeroasă atât din partea membrilor echipelor Salvamont din Bran, Brașov, Bușteni, Sinaia, Săcele și Victoria precum și din partea schiorilor amatori.
Din 2008 până în prezent echipa Salvamont a fost preluată de Adămuță Ion, activitatea fiind reorganizată și coordonată de către Consiliul Local Râșnov.
Numeroase acțiuni de salvare au fost desfășurate și încheiate cu succes în cei 42 de ani de activitate. Membrii echipei Salvamont Râșnov au participat de-a lungul timpului la școli și cursuri de pregătire, instruire de salvare și prim ajutor pentru a-și perfecționa permanent cunostințele în materie de salvare montană.
Urăm succes în continuare echipei!