Primaria Borsa - Salvamont


Salvamontul din Romania acorda o importanta deosebit de mare prevenirii accidentelor turistice,insusi „actul de nastere” al Salvamontului HCM 140/1969 este intitulat „prevenirea aCcidentelor turistice si organizarea actiunilor de salvare in munti”.
Este firesc sa privim lucrurile astfel ;intocmai ca in medicina este mai usor sa previi un accident o imbolnavire,decat sa o tratezi,in cazul Savamontului sa initiezi o actiune de salvare,care cele de mai multe ori este extrem de dificila si din pacate,uneori chiar inutila cu toate eforturile depuse.
Seviciul Salvamont in orasul Borsa in mod organizat in anul 1970 prin constituirea unei echipe dupa aparitia actului oficial HCM 140/1969,prevenirea accidentelor turistice si organizarea echipelor de salvare in munti.Dela aparitia acestui act normativ s-au facut actiuni de salvare in munti cu ajutorul unor persoane carora le placea muntele si sporturile de iarna.De subliniat faptul ca,la acea vreme echipa avea in dotare tot felul de materiale precare recurgandu-se deseori la improvizatii de transport,de aceea toate actiunile se faceau din suflet si pasiune netinandu-se seama de carentele din dotare cu materiale necesare desfasurari in conditii optime a activitatilor.Fondatorul activitatii Salvamont din orasul Borsa a fost dl.Timis Ionel Paul fiind salariat la Sfatul Popular al orasului Borsa la biroul de sistematizare,precum si dl.Danci Grigore salariat al biroului impozite si taxe locale,care au format o echipa salvamont(Centrul Salvamont Borsa) care era subordonata biroului executiv al Sfatului Popular Borsa
In anul 1970 dl.Timis Ionel Paul si dl.Danci Grigore a format o echipa salvamont printr-o decizie a Biroului executiv al Consiliului Popular Borsa.Dupa organizarea oficiala Biroului executiv ne-a asigurat un buget necesar pentru procurarea de materiale de salvare si haine de protectie.
Echipa Salvamont formata in anul 1970 de catre dl.Timis Ionel-Paul,avea urmatoarea componenta:
1.Timis Ionel Paul-Sef echipa
2.Danci Grigore-adjunct sef echipa-decedat
3.Mihali Dumitru-membru
4.Grec Grigore-membru-decedat
5.Dr.Barbosu Constantin-medicul echipei
6.Mihali Grigore-membru(felcer medical)
7.Timis Ion Raituta-membru
8.Roman-membru
Necesitatea infintarii unei echipe in orasul Borsa a aparut datorita faptului ca in imediata apropiere a localitatii se afla pe deoparte M-tii Rodnei care fac parte din latul muntos al Carpatiilor Orientali cel mai inalt si impunator masiv(Vf.Pietrosu 20303) si de alta parte M-tii Maramuresului.
Echipa Salvamont a participat la primul raliu salvamont organizat de F.R.T.A prin comisia Salvamont reprezentata prin dr.Giurgiulescu si in continuare participand la toate actiunile corganizate de F.R.T.A(ralie,scoli de vara,iarna).
Putem aminti cu placere pe dl.Roman Petru care a fost secretar cu probleme economice dupa care primsecretar al orasului Borsa pana in anul1989,care ne-a acordat tot sprijinul posibil pentru bunul mers al activitatii de salvare in munti
Din anul 1969 odata cu aparitia HCM 140/1969 si pana la aparitia unui alt act normativ privind organizarea activitatii salvamont H.G. 1269/1996,au fost inregistrate in zona 1050 de cazuri de salvare,din care cele mai grave au fost 260 de fracturi de membre,6 morti in anul 1996 prinsi intr-o avalansa in M-tii Rodnei masivul Pietrosul,printre care si un membru salvamont Stetco Daniel,iar restul fiind entorse,plagi si alte mai usoare.
In anul 1996 a aparut H.G.1260 prin care s-a reorganizat activitatea salvamont,formandu-se”Serviciul Public Salvamont” pe langa Cosiliul local al orasului Borsa,unde a fost numit in continuare ca sef serviciu salvamont dl.Timis Ionel Paul conform H.C.L nr.5/13.02.1997.Activitatea salvamont s-a inbumatatit prin completarea actelor normative H.G.811/1997 si in final H.G 77/2003,dupa care se conduce activitatea salvamont.
La ora actuala activitatea salvamont se bucura cu sprijinul deosebit al dl.primar Timis Ion Sorin,care depune suflet pentru aceasta activitate.
Dintre veterani echipei salvamont care activeaza in momentul de fata,amintim pe dl.Timis Ionel Paul si dl.Mihali Dumitru. Mai putem aminti si pe dl.Andreica Nicoara care a fost coaptat in echipa mai tarziu si este activ si in prezent.