Primaria Margau - Serviciul Public Local Salvamont Margau


În anul 2003 la iniţiativa lui Florian Mihuţ ia naştere Serviciul Public Local Salvamont Mărgău. În decursul acestor ani de activitate, acest serviciu a deservit cu profesionalism zona Masivului Vladeasa cuprinzand urmatoarele comune : Margău, Beliş, Sacuieu şi Poieni, din judeţul Cluj.
Din anul 2010 Serviciul Public Local Salvamont Mărgău si-a transferat activitatea de salvare montanta catre Asociatia Salvamont Salvaspeo Vlădeasa Cluj care a luat fiinta in anul 2007 avandu-i ca membrii fondatori pe : Mihut Florian, Simon Katalin si Suciu Ionel.
Salvamont Vladeasa functioneaza prin sprijinul financiar al primariilor sus amintite si sponsorizari.
Salvamont Vladeasa in decursul anilor de activitate, pe langa activiateta de prevenire si salvare montana in zona deservita a reusit cu sprijinul Ministerului Dezvolatrii construirea a trei baze de salvare montana necesare pentru buna desfasurare a activitatii. Din resurse proprii s-a construit si un refugiu situat langa obiectivul turisitic Cascada Valul Miresei.
Rata accidentelor montane in zona deservita este cuprinsa intre 40 – 70 de incidente anuale in care Salvamont Vladeasa a intervenit promt si efficient in recuperarea si salvarea victimelor .
O parte din salvatorii montani au parcurs cursuri de pregatire si formare profesionala in centrele SMURD Cluj unde si in momentul de fata avem trei membri in curs de formare.
Salvamont Vladeasa s-a implicat in activitatea de omologare a tuturor traseelor turistice din zona deservita. S-a implicat activ si in promovarea obiectivelor turistice prin organizarea de concursuri sportive cu specific montan :
Cupa Rachitele – Campionat National de Escalada pe Gheata (2003 – 2014)-
Cupa Valdeasa – Consurs de schii alpin, prima editie 2012-
Cupa Vladeasa - Mountainbike
Salvamont Vladeasa a participat la raliuri organizate de catre ANSMR si concursuri sportive.
Membrii din Salvamont Vladeasa au participat la mai multe expeditii :
Khan Tengri -Kyrgistan ,
El Camino- Franta si Spania,
Lefka Ori - Creta – Grecia
Kilimanjaro
Elbrus
De-a lungul timpului Salvamont Vladeasa s-a implicat si in educarea tinerilor cu privire la siguranta montana prin organizarea de tabere montane.
Salvamont Vladeasa a dezvoltat mai multe parteneriate in decursului timpului dintre care amintim:
F.R.A.E. – Federatia Romana de Aplinism si Escalada
Parcul Natural Apuseni, Clubul Ecologic Transilvania
OST – Organizatia Studentilor pentru Turismul Romanesc.
In anul 2010 Salvamont Vladeasa a fost ales si premiat de catre ANSMR ca fiind cel mai activ seviciu de salvare montana.